Nieuws

Mannen in de Kinderopvang: Een Interview met Dennis

23 mei 2024

Vandaag hebben we het genoegen om te praten met Dennis, een enthousiaste pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Laten we eens kijken naar zijn ervaringen en wat het zo bijzonder maakt voor mannen om in de kinderopvang te werken.

Laten we eerst kennismaken met een aantal mannen bij de vestiging waar Dennis werkt:

Van links naar rechts: Jordi, Dennis, Yorrick, Wanderson en Kenny.

Stel jezelf even kort voor:

"Mijn naam is Dennis Overeem. Ik woon al meer dan 25 jaar samen met mijn lieve vrouw Laura. Ik ben de vader van een zoon van 18 en een dochter van 16 jaar. In 1996 ben ik begonnen met werken in de kinderopvang. Dit ben ik blijven doen tot nu, met uitzondering van 3 jaar werken met mensen met een verstandelijke beperking."

Hoe is het werken voor een man in de kinderopvang?

"Vooral in het begin was dat even wennen. Voor mij maar ook voor collega’s en ouders. In 1996 werkten er nauwelijks mannen in de kinderopvang. Destijds kreeg ik weleens gekke blikken wanneer ik vertelde wat ik deed, maar dat maakte het eigenlijk alleen maar leuker. De kinderen hebben er geen problemen mee – voor hen ben ik gewoon Dennis, de spelleider en entertainer.

Zelf hou ik heel erg van grappen en grollen uithalen en ik zag dat dit heel erg aansloeg bij de kinderen. Dit is denk ik een van de redenen waarom ik dit werk nog steeds doe. Het geeft mij veel energie als ik kinderen aan het lachen maak en dat de kinderen aan het eind van de dag tevreden naar huis gaan."

Wat kenmerkt jou?

"Ik denk dat humor een van mijn grootste wapens is. Dit gebruik ik in conflict situaties maar ook in lastige gesprekken. Door middel van humor kan ik erg goed relativeren. Verder ga ik zelf altijd vrolijk door het leven."

Hoe ben je bij de KOSMO kinderopvang terechtgekomen?

"Ik ben benaderd door Kevin Schonewille, mijn voormalige locatie manager bij mijn vorige werk, Kinderopvang Hebbes. Deze organisatie werd overgenomen door een hele grote landelijke organisatie en dat vond ik niet leuk. Kevin, die inmiddels voor KOSMO werkt, had gehoord dat ik niet meer op mijn plek zat en heeft voorgesteld om samen een kop koffie te gaan drinken. Toen was het vrij snel geregeld."

Wat vind je zo leuk aan het werken in de kinderopvang?

"De spontaniteit en oprechtheid van kinderen is onbetaalbaar. Elke dag is anders. Het ene moment bouwen we een fort van kussens, het volgende moment zijn we in de ban van een plotselinge dinosaurusaanval. Het geeft me veel energie om te zien hoe ze leren en groeien en ik voel me echt betrokken bij hun kleine successen.

Verder werken er nog steeds meer vrouwen dan mannen in de opvang. Ik merk dat ik erg goed functioneer in een vrouwen wereld.

Om jullie een voorbeeld te geven merk ik dat ik dat ik aandachtig naar alle argumenten luister tijdens een vergadering. Wanneer het mijn beurt is om het woord te nemen, vat ik samen wat beide partijen hebben gezegd en erken ik de waarde van hun standpunten. Ik streef ernaar om tot een compromis te komen dat recht doet aan beide kanten. Mannen richten zich over het algemeen meer op feiten en en ik merk dat er een positieve groepsdynamiek ontstaat."

Welk grappige, leuke moment tijdens het werk is jou met name bijgebleven?

"Ik geniet enorm van de momenten waarop kinderen iets nieuws leren of bereiken. Of het nu hun eerste tekening is, het delen van speelgoed, of het leren van een nieuwe vaardigheid, dat zijn de waardevolle momenten waar je als begeleider trots op bent.

Er was ook een kind op de Buitenschoolse Opvang (BSO) dat vanwege zijn gedrag van de BSO moest vertrekken. Hij was moeilijk te handelen en soms vormde hij zelfs een gevaar voor de groep. Ik heb ervoor gezorgd dat dit kind werd doorverwezen naar een dagtrainingsprogramma, zodat hij niet aan zijn lot werd overgelaten en professionele hulp kon krijgen voor zijn problemen. Later ben ik dit kind weer tegengekomen en tot mijn verrassing sprak hij vol lof over mij. Toen ik hem vroeg of hij vroeger een hekel aan mij had, vertelde hij dat hij had nagedacht over de adviezen die ik hem had gegeven en wat blijkt; hij is helemaal goed terechtgekomen. Dit soort ervaringen blijven je hele leven bij.

Kinderparticipatie stond vroeger, en staat nu nog steeds, hoog bij mij in het vaandel. Soms ontmoet ik kinderen van vroeger die nu allemaal volwassen zijn. Als ze me vertellen hoe leuk ze het vroeger op mijn groep vonden, maakt dat me erg blij."

Wat zijn volgens jou de unieke bijdrage die mannen kunnen leveren in de kinderopvang?

"Mannen kunnen een andere dynamiek toevoegen aan de kinderopvang. Onze aanpak en perspectief zijn vaak net iets anders, wat een waardevolle diversiteit brengt. Kinderen profiteren van verschillende rolmodellen en leren dat zowel mannen als vrouwen zorgzaam en ondersteunend kunnen zijn.

Een voorbeeld hiervan is toen twee jongens vrij luidruchtig in een hoek aan het spelen waren. Mijn vrouwelijke collega zei tegen mij: "Wat zijn de kinderen druk." Terwijl ik dacht: wat spelen die kinderen leuk met elkaar. Jongens en meisjes spelen nu eenmaal anders met elkaar."

Hoe ervaar je de samenwerking met vrouwelijke collega's in de kinderopvang?

"De samenwerking is fantastisch. We vullen elkaar aan en leren van elkaars sterke punten. Het teamgevoel is sterk en de focus ligt altijd op het welzijn van de kinderen. Ik voel me volledig geaccepteerd en gewaardeerd in dit diverse team."

Wat zou je tegen andere mannen willen zeggen die overwegen om bij KOSMO kinderopvang te gaan werken?

"Ik zou zeggen: ga ervoor! Laat je niet tegenhouden door traditionele ideeën over welke beroepen geschikt zijn voor mannen. We hebben mannelijke rolmodellen nodig in alle sectoren, en de kinderopvang is daarop geen uitzondering."

En zo brengt Dennis zijn dagen door met spelletjes en vooral heel veel lachen. Wie weet, misschien inspireren verhalen zoals die van Dennis meer mannen om zich aan te sluiten bij deze mooie wereld van de kinderopvang.

Auteur: Danique Voets