Nieuws

De rol van onze Technische Dienst; de onmisbare schakel.

10 januari 2024

Dat een kinderopvangorganisatie zijn eigen Technische Dienst (TD) heeft, is lang niet voor iedereen algemeen bekend. “Een eigen TD, echt waar? Wat doen die dan zoal?” is een veel gestelde vraag. Nou, ze doen behoorlijk veel. En eigenlijk zijn ze ook nog eens zeer cruciaal. In mooie woorden: De technische dienst binnen een kinderopvangorganisatie is het kloppende hart van operationele efficiëntie. Met andere woorden: Zij zorgen voor een soepel verloop van de dagelijkse gang van zaken en waarborgen een veilige omgeving voor kinderen.

Laten we eerst even kennismaken!

Op bovenstaande foto zie je de jongens van de KOSMO Technische Dienst: van links naar rechts: Robin, Eric Jan, Rudie, Ben, Erik, Johan en Koen.

Ondersteuning en onderhoud

De technische dienst onderhoudt en repareert allerlei apparatuur en systemen, waaronder speeltoestellen, elektrische systemen, verwarming, ventilatie en andere essentiële voorzieningen. Door preventief onderhoud, goed geplande controles en snel schakelen bij problemen voorkomen zij onnodige storingen. Dit zorgt ervoor dat de pedagogisch medewerkers zich volledig kunnen concentreren op het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen, zonder zich zorgen te hoeven maken over technische mankementen.

Hoe zien die taken in preventief onderhoud en controles er dan uit? Hieronder geven we je graag een paar voorbeelden, maar let wel, dit is slechts een kleine greep uit het brede scala aan werkzaamheden van onze TD. Het geeft je een idee.

  • Controle en reparatie buitenverlichting
  • Plaatsen van led-verlichting zowel binnen als buiten
  • Water en afvoer aansluiten van verschoontafels
  • Ontruimingsoefeningen / testen brandmeldinstallaties
  • Opslaan en verspreiden thema-materialen (Pasen, Kerst e.d.)
  • Plaatsen CO2 meters
  • Monteren meubels en speelgoed
  • Renovaties van het buitenspeelterrein
  • Verhuizingen

De klussen worden allemaal bijgehouden en ingepland in een handige digitale werkomgeving. Hierdoor kunnen de jongens van de TD de klussen effectief inplannen en zien ze snel waar de ruimte is in het geval van onvoorziene problemen die snel handelen vereisen. Een wekelijks overleg tussen de TD en de facilitaire servicedesk legt de basis voor een effectieve en efficiënte workflow. En ook een goed ingerichte werkbus is niet te onderschatten.

Expertise en Innovatie

Elk lid van de TD brengt zijn eigen expertisegebied met zich mee. Zo is de ene collega gespecialiseerd in timmerwerk, weet de ander álles van elektriciteit en weer een ander kan je alles in orde maken rondom ventilatie. Hartstikke handig én erg efficiënt. Zo kunnen we veel onderhoudsklussen snel en gemakkelijk oplossen én leren de TD-collega’s elke dag van elkaar. Daarnaast beschikken ze allen over de nodige kennis met betrekking tot de veiligheidsnormen voor kindveiligheid.

Veiligheid

De veiligheid van de kinderopvangomgeving heeft bij KOSMO de allerhoogste prioriteit en is daarmee ook de belangrijkste verantwoordelijkheid van de TD. Klussen, onderhoud en verhuizingen worden uitgevoerd volgens de GGD-veiligheidsnormen, brandveiligheidseisen en installatienormen. Ook CO2-metingen en toegangsbeveiliging behoren tot het takenpakket van de TD-jongens. Daarnaast voeren ze ook zeer regelmatig inspecties uit om ervoor te zorgen dat alle ruimtes, speeltoestellen en apparatuur voldoen aan de laatste veiligheidseisen. Zo worden de bedjes, speeltoestellen en ander speelgoed streng gecontroleerd maar worden er ook allerlei controles gevoerd op de brandveiligheid, noodprocedures en naleving van gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen. Elke stap wordt genomen om een veilige omgeving te garanderen voor onze kinderen en medewerkers.

Duurzaamheid en samenwerking

In samenwerking met de afdeling Vastgoed functioneert de technische dienst ook als adviseur en coördinator bij het plannen van nieuwe projecten of het uitvoeren van verbeteringen binnen de vestigingen. Ze bieden deskundig advies over renovaties, nieuwe apparatuur, veiligheidsnormen en duurzaamheidstrajecten. Binnen KOSMO zetten wij in op allerlei duurzaamheidsinitiatieven om bij te dragen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen, zoals elektrische bussen en het hergebruik van meubels. Het scheiden van afval op onze vestigingen is één van de vele stappen naar een milieubewuste kinderopvangomgeving.

Het bijhouden van kennis in een landschap waar veiligheidsnormen en regelgeving rap veranderen, is absoluut cruciaal en een vereiste voor de TD-collega’s. Met een team van zes personen bevindt de technische dienst zich in een dynamische omgeving. Een goede onderlinge communicatie en een prettige samenwerking met de verschillende afdelingen en vestigingen dragen bij de effectiviteit en hoge mate van servicegerichtheid binnen de TD.

Auteur: Danique Voets & Anne Meijer