Nieuws

De juiste kinderopvang kiezen: 8 tips

17 oktober 2023

Er komt een moment dat je jouw kind stukje bij beetje wat meer los mag gaan laten. Misschien is dat wanneer je na je verlof weer aan het werk gaat, misschien wel later. Wat voor jou ook van toepassing is, 1 ding is zeker: je wilt de allerbeste plek voor jouw kleintje. Zodat jij hem of haar met een gerust hart kunt achterlaten.

Maar waar begin je deze zoektocht? En waar moet je op letten? Er is ruim aanbod vanuit veel verschillende partijen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wij helpen je graag een eindje op weg en hebben daarom 8 tips voor je. Lees mee:

1. Internet vs. Locatie

Het internet is een uitstekende plek om je te oriënteren op een fijne kinderopvang. Maar baseer je keuze vooral niet alléén op online gegevens. Je kunt pas echt iets zinnigs zeggen over het reilen en zeilen bij een opvanglocatie wanneer je er geweest bent. Vraag zoveel rondleidingen aan als je nodig acht en ga lekker kijken!

2. Gunstige locatie

Ook niet geheel onbelangrijk is de locatie van de opvang. De meest ideale situatie is een opvang dichtbij huis of werk. Zodat je niet te ver om hoeft te rijden. Al zijn er ook zeker ouders die met liefde een stukje omrijden voor een locatie die verder aan alle eisen voldoet. Check hier of wij een vestiging bij jou in de buurt hebben.

3. Pedagogisch medewerkers.

Praat met ze! Als je een rondleiding aanvraagt, neem dan zeker de moeite om een gesprekje aan te knopen met een aantal pedagogisch medewerkers. Zij zijn uiteindelijk degenen waar jouw kind mee te maken krijgt tijdens een opvangdag.

4. Visie van de organisatie.

Heb je een bepaalde religie? Of overtuigingen, normen & waarden die je ontzettend belangrijk vindt? Achterhaal dan vooral even of de visie van de opvang aansluit. Je verbindt je normaal gesproken voor meerdere jaren aan een organisatie, dus je hierin verdiepen is zeker aan te raden.

5. Communicatie

Hoe verloopt de communicatie naar ouders? Is dat via mail of per brief? En vind je deze manier van communiceren prettig? En op welke manier krijg je updates over de dag van jouw kind? Wordt er gewerkt met iPads of een uitgebreide overdracht bij het ophalen? Zoek het uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

6. Kosten

Natuurlijk een belangrijk punt. Maar verkijk je vooral niet teveel op het uurtarief. Ga na wat er allemaal inbegrepen zit. Bij de een zitten luiers, verse voeding en uitjes inbegrepen - bij de ander niet. Ook niet geheel onbelangrijk: kinderopvangtoeslag. Wil je vast berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt? Dat kan hier.

7. Pedagogisch beleid

Iedere kinderopvanglocatie moet bij wet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Maar daarnaast worden er ook andere richtlijnen opgesteld: het pedagogisch beleid. Hierin staan afspraken en methodes waar pedagogisch medewerkers zich aan dienen te houden tijdens de omgang met jouw kind. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

8. Onderbuikgevoel

En last but not least: luister vooral naar je gevoel. Zorg dat je een opvang kiest waarbij je je geen zorgen hoeft te maken. Wanneer jij je goed voelt over de keuze, zal je dit automatisch overbrengen naar je kind. Om er maar een cliché in te gooien: luister naar je hart, want dat klopt altijd.

Hopelijk hebben wij met deze lijst een steentje kunnen bijdragen aan jouw keuzeproces. Heb je nog vragen? Schroom dan vooral niet deze te stellen. Wij staan voor je klaar.

Opvang bij KOSMO

Wil je komen checken of opvang bij KOSMO voldoet aan jouw wensen? Je kunt hier alvast meer lezen over onze organisatie. Liever meteen sfeer proeven? Maak een afspraak voor een rondleiding bij een van onze vestigingen.