Nieuws

Maak kennis met Professor Grutjes

03 juli 2023

Misschien ken je hem wel: Professor Grutjes, een verstrooide professor die kinderen alles leert over gezonde voeding én hoofdpersonage in het boek Het geheime dagboek van professor Grutjes en het supersoepjesmysterie.

En hoe leuk, onze collega Marion Kamp (pedagogisch medewerker en voedingscoach) kent de bedenker en schrijfster, Debbie van Osch-Voorhaar, nog vanuit haar opleiding tot kindervoedingscoach. Onlangs interviewde ze haar. Hoe dat ging, lees je hieronder! 

Wie is Professor Grutjes?

De hoofdpersoon in mijn kinderboek over gezonde voeding. Ik wilde een personage bedenken dat grappig was (want een boek moet vooral ook leuk zijn!), maar tegelijkertijd ook veel wist. Een verstrooide professor voldeed aan dat plaatje!

Sinds wanneer ben je met Professor Grutjes begonnen en hoe is dit zo gekomen?

Net als veel ouders, werd ik me pas echt bewust van wat ik allemaal at toen ik moeder werd. Ineens stond een klein wezentje centraal, dat helemaal afhankelijk was van mij om goed te groeien. Toen bleek dat ze ook nog gevoelige darmpjes had, werd de juiste voeding nog belangrijker. 

Ik deed mijn uiterste best om de juiste dingen voor haar te kiezen, maar zag soms door de bomen het bos niet meer. Haar kinderarts wilde alles met medicijnen oplossen en als je zelf op zoek gaat naar de juiste voeding, dan kom je soms heel tegenstrijdige adviezen tegen.

Toen besloot ik het heft in eigen handen te nemen en volgde ik de opleiding tot Kindervoedingscoach. Al na de eerste lesdag wist ik dat ik de juiste beslissing had genomen. Wat een openbaring! Ik leerde over het belang van het eten van de juiste vetten (jawel, Sonja Bakker, vetten!), hoe we misleid worden door ons oerbrein, het belang van variatie en welke effecten (voordelig én nadelig!) voeding op ons lichaam kan hebben.

Hoe kon het dat ik inmiddels vijfendertig jaar was en nog niemand dit ooit aan mij had verteld? Waarom leerden we dit niet op school? Met een Master in Tekst & Communicatie en aardig wat schrijfervaring, hoefde ik niet lang na te denken: hier moest een boek over komen!

Wat doet professor Grutjes allemaal?

In Het geheime dagboek van professor Grutjes en het supersoepjesmysterie ontdekt professor Grutjes dat de bijenkoningin groter is dan alle andere bijen en ook langer leeft en dat dit alleen maar komt omdat zij iets anders te eten krijgt dan de andere bijen (dit is overigens écht zo!). Hij is nieuwsgierig of er voor mensen ook zo’n ‘supersoepje’ bestaat en gaat op zoek naar de juiste ingrediënten… 

Waar zouden wij jou van kunnen kennen?

Naast het boek ben ik actief op social media om ouders te inspireren op het gebied van gezondheid voor kinderen. In de blog op www.professorgrutjes.nl vind je tips als het gaat om kinderboeken rondom dit onderwerp, gezonde snacks, nieuwe innovatieve producten en speelgoed en natuurlijk lekkere, gezonde recepten. 

Je bent bezig met een nieuw boek. Waar gaat het boek over?

Klopt! Ook hiervoor vond ik de inspiratie dichtbij huis. Ik zag namelijk dat mijn dochter, inmiddels elf jaar, een steeds vollere agenda kreeg. Van sportclubjes tot huiswerk, altijd maar druk, druk. Momentjes van even helemaal niets doen, worden zelfs op deze leeftijd al schaars. 

In Professor Grutjes zoekt de uitknop leren kinderen alles over het belang van ‘aan-staan’ en de actiestofjes (hormonen) die dan door je lijf gieren, maar ook waarom het belangrijk is om af en toe juist even helemaal niets te doen en je lijf en hoofd rust te gunnen. 

Met de mobiele telefoon en social media wordt dit een nog grotere uitdaging. We maken dan ook een uitstapje naar de beloningsstofjes die het moeilijk maken te stoppen met social media en ook het aangeven van je eigen grenzen komt aan bod. Net als bij deel 1 is Indy mijn grootste hulp bij het schrijven. Ze leest mee en is mijn grootste criticus, haha!

Waar kunnen de mensen je volgen?

De blog en leuke gratis downloads vind je op www.professorgrutjes.nl. Verder kun je me volgen op Facebook @professorgrutjes en Instagram @professorgrutjes.

Hartelijk bedankt voor dit interview.

Jij bedankt, Marion!

Leuk om te weten! We hebben een winactie waar je het boek ‘Het geheime dagboek van professor Grutjes en het supersoepjesmysterie’ kan winnen. Gesigneerd natuurlijk. Meer weten? Bekijk dan hier de winactie van het boek van Professor Grutjes.