Nieuws

Hoe houd je het Sinterklaasfeest leuk? 4 tips

27 november 2020

“Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind..” De eerste zinnen van, een voor ons bekend, Sinterklaasliedje. En wat schuilt daar soms een waarheid in!

De Sinterklaas periode is, weliswaar in aangepaste vorm vanwege Corona, weer in volle gang. Blije, enthousiaste kinderen, het sinterklaasjournaal, schoentje zetten, bezoek van/aan Sint en de Pieten, cadeaus uitpakken en allerlei lekkers om te eten. Als volwassene is het heerlijk om je kind hiervan te zien genieten. Zeker nu er even iets minder kan.

Naast veel plezier kan deze periode ook een hoop drukte en spanning met zich meebrengen. Hoe breng je nu balans in alles wat er rondom Sint op kinderen afkomt? Wat is nog behapbaar voor ze? En wanneer is iets te veel? Wij geven 4 tips:

1. Belangrijk is om te beseffen dat jij als ouder bepaalt hoe groot je dit feest maakt voor je kind. In deze periode van drie weken komt er echt veel op ze af. Het is voor kinderen niet van meerwaarde om vervolgens ook aan (bijna) alles mee te doen. Maak hierin als volwassene een bewuste keuze, en probeer ook 'Sint-loze' dagen in te lasten.


2. Daarnaast ken jij je eigen kind het best en zul je bepaalde signalen van te veel spanning/drukte bij je kind snel opmerken in het gedrag. Een kind laat dan afwijkend gedrag zien of doet soms zelfs een stapje terug in zijn ontwikkeling. Belangrijke signalen om alert op te zijn en op in te springen.

3. Wellicht ook een bekende vraag:  "Wat geven we de kinderen met pakjesavond?" Ze hebben alles al en de speelgoedkast puilt uit!" Qua budget ben je ook al gauw vaak meer kwijt dan je in gedachten had. Maar kinderen kan het vaak niet gek genoeg. Zij zijn waarschijnlijk al weken bezig met knippen en plakken uit alle mooie speelgoedfolders. Een paar succesvolle cadeautips (naast favoriet speelgoed): pyjama of onesie, een poster van hun tekenfilm- of gameheld, leuke lampjes(slinger) voor op de slaapkamer, een bon voor een uitstapje of grappige sloffen. Dit zijn dingen die niet verdwijnen in die - toch al uitpuilende - speelgoedkast.


4. Het verhaal rond Sinterklaas heeft iets magisch. En de onbevangenheid van jonge kinderen hierin is mooi om te zien. Er komt een dag (voor het ene kind eerder dan het andere) dat een kind vragen gaat stellen. Hoe ga je daarmee om? Je wilt eigenlijk nog niet de waarheid verklappen, maar je merkt dat je kind meer informatie vraagt/nodig heeft. Wat je in deze situatie kunt doen is de vraag terug te leggen bij het kind: "Wat denk jij? Hoe zou het kunnen dat de Sint ons toch cadeautjes brengt, terwijl we geen open haard hebben?" etc.

Wanneer een kind blijft doorvragen kun je ervoor kiezen om de waarheid te vertellen. De gezelligheid van het Sint feest staat immers voorop. Als je veel spanning ervaart bij een kind kan het niet genieten van alle festiviteiten. Wees ook niet bang dat dit het einde van het Sint feest betekent. Deze kinderen hebben namelijk juist meer plezier door te weten hoe het echt zit. 


Een goede afstemming tussen kind en ouder/verzorger zorgt voor een geslaagde Sint periode voor jong en oud! Hopelijk mogen deze tips daaraan bijdragen.

Maar misschien hebben jullie zelf ook wel tips? Deel ze vooral met ons!

Tekst door: Bernarda Olthof - Pedagogisch Coach