Nieuws

Een verjaardagsfeestje bij Krummel in Nijverdal

15 december 2022

Hoe vieren ze bij Columbus Junior Krummel in Nijverdal op de peutergroep (2-4 jaar) een verjaardag? Onze collega Nathalie (Pedagogisch Medewerker) vertelt ons hier graag meer over…

Als een kindje bij ons jarig is worden ze 3 of 4 jaar. Op deze leeftijd zijn ze zich al best bewust van hun verjaardag. We vinden het daarom belangrijk om het feestje zo uitgebreid en gezellig mogelijk te vieren! Zo wordt het een onvergetelijke dag. Door de manier waarop wij een feestje vieren, leren kinderen om in de belangstelling te staan en hun grenzen aan te geven. Niets hoeft alles mag.

Hoe vieren wij een verjaardag bij de Krummel?

Bij ons staat tijdens de viering het boek ‘ssst, tijger slaapt’ centraal. Dit is een leuk en interactief boek dat goed aansluit bij een verjaardagsfeestje. Wij lezen dit boek niet ‘gewoon’ voor. Nee, we maken er samen met de kinderen een klein toneelstukje van.

Ieder kind gaat op een stip zitten en de jarige mag op een stoel zitten. De jarige kiest of hij/zij de slapende tijger wil zijn en in het midden van de kring op de grond wil liggen. Een aantal andere kinderen krijgen een knuffeldier van één van de personages uit het boek en een ballon. We lezen het boek en laten de kinderen het verhaal naspelen. We begeleiden ze hierin en stellen vragen tussendoor. Als het verhaal uitgelezen/uitgespeeld is gaan we verder met het vieren van het feestje!

Activiteiten kiezen

We hebben een aantal kaarten van Uk en Puk. Uk en Puk is een voor- en vroegschoolse educatie (VVE) programma voor kinderen van 0 t/m 4 jaar.  Bij Uk & Puk draait het niet om lesjes geven en leren, maar om vrolijk spelen en ontdekken. Door middel van de Uk en Puk kaarten kunnen de kinderen kiezen wat ze willen doen. Ook nu mag alles, niets hoeft.

Wat staat erop de kaarten:
  • Bellen blazen.
  • Kaarsjes uitblazen. We zeggen hierbij een opzegversje : ik ben een kaarsje dik en klein, daarmee moet je heeeel voorzichtig zijn. Handen op je rug, luister wat ik zeg. Pffffft nu is het vlammetje weg!
  • Zingen voor de jarige (waarbij de jarige bovenop de stoel mag staan).
  • Polonaise. Muziek aan en in een polonaise de speelhal door. Zo zien ook andere groepen dat het kind jarig is.
  • Heel hard naar buiten roepen: IK BEN LEKKER JARIG, JULLIE LEKKER NIET!

Wat leren ze nog meer?

Door het boek interactief voor te lezen en het verhaal na te spelen als een soort toneelstukje leren ze een stapje verder te gaan. Ze leren elke keer weer nieuwe dingen door de vragen die wij stellen. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van hun woordenschat. De kinderen zijn zeer betrokken bij het verhaal, omdat ze er zelf in meespelen. En een betrokken kind is een kind in ontwikkeling!

Groetjes, Nathalie Mulder