Nieuws

Buitenspelen

01 maart 2022

Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Door te fietsen, voetballen, klimmen, hinkelen, rennen en touwtjespringen ontwikkelt het kind allerlei motorische vaardigheden en leert het hoe zich goed te bewegen. Hierdoor zal het ook minder snel vallen. Ook een speurtocht maken en uitvoeren is voor kinderen een leuke bezigheid. Het zorgt ervoor dat kinderen moeten samen werken, fantasie moeten gebruiken en nadenken. En ook opdrachten oplossen door te rekenen en te zoeken bijvoorbeeld.

Speurtocht voor jong en oud

Maak je een speurtocht voor kleine kinderen dan hoeft het niet heel ingewikkeld en kun je vrij eenvoudig en lekker ouderwets met lintjes of pijltjes de route aangeven. Maak een route langs leuke plekken, zoals een speeltuin, het park voor een potje voetbal of bijvoorbeeld een picknickplekje. Opdrachten kan je erin verwerken, maar is voor de kleintjes vaak niet eens nodig. Want spelen is toch vooral het allerbelangrijkste.

Voor oudere kinderen kan je echt met opdrachten gaan werken. En je kan het zelfs zo moeilijk maken dat je door de opdrachten ook de route aangeeft. Je kan een thema aan de route ophangen en door de opdrachten moeten de kinderen een soort missie vervullen. Bv. een speurtocht waarbij de kinderen een professor moeten helpen om een ruimtevoertuig te vinden. De professor gaf de opdrachten via sms. Schakel gewoon iemand in, die het vanuit huis voor je wil doen. Natuurlijk kan je het ook stiekem zelf doen, maar dat hebben ze al snel door!

Zoals gezegd kan je bij jongere kinderen het houden bij alleen richtingaanwijzers. Maar voor oudere kinderen en volwassenen is het juist leuk om met opdrachten te werken. Zo kan je gaan voor aanwijzingen die de mensen in de omgeving moeten vinden. Dat kunnen dan aanwijzingen zijn, waardoor ze weten waar ze heen moeten. Of ze moeten van bepaalde objecten foto’s maken, zodat jij kan zien dat ze het echt ontdekt hebben. Uiteraard voor punten. Hiermee maak je er dus een zogenaamde puzzeltocht van. Andere opdrachten kunnen bestaan uit doe-opdrachten. Dan moet je er een post bijzetten om zo te controleren of ze het wel doen. Of je laat het filmen. Filmpje doorsturen en pas dan krijgen ze de aanwijzing waar ze heen moeten!

Geocaching

Een andere leuke speurtocht is het geocaching. Weliswaar met een bestaande App, maar hierin moet je ook actief buiten bezig zijn. Geocaching is een erg leuk en actief buitenspel, dat je prima met het hele gezin kunt doen. Samen de natuur in gaan en zoeken maar! Want daar draait het om bij geocaching, je bent op zoek naar een voorwerp om die vervolgens te scannen of aan te geven binnen de app, dat je die hebt gevonden. Eigenlijk een soort moderne variant van schat zoeken maar dan met behulp van moderne technologie en ook interessant voor een wat oudere doelgroep.

De App kun je downloaden in de Applestore of GooglePlay, wanneer je op Geocaching zoekt.