Algemene voorwaarden 2025
04 februari 2025De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft de algemene voorwaarden voor de kinderopvang vernieuwd, welke ook van toepassing zijn voor onze organisatie.

De Brancheorganisatie Kinderopvang is een orgaan dat ervoor zorgt dat kinderopvangorganisaties voldoen aan hoge kwaliteitseisen en veiligheidsnormen en dat wet- en regelgeving worden nageleefd. Hiermee creëren ze een sterk en uniform kinderopvangklimaat, zodat ouders altijd kunnen vertrouwen op betrouwbare en professionele zorg voor hun kinderen in de Nederlandse kinderopvangsector.
De algemene voorwaarden vanuit de Brancheorganisatie zijn daarmee van toepassing op alle contracten in de kinderdagopvang en buitenschoolse opvang, zo ook voor KOSMO. De nieuwe branchevoorwaarden 2025 sluiten beter aan op de actualiteit en recente maatschappelijke, praktische en juridische ontwikkelingen. Ze vervangen daarmee de huidige voorwaarden uit 2017.
Wat is er aangepast?
De nieuwe voorwaarden zijn verduidelijkt, beter afgestemd op de praktijk en gunstiger voor ouders.
- Annulering en herroeping (artikel 3): De voorwaarden zijn specifieker uitgewerkt om helderheid te bieden bij annulering en herroeping van overeenkomsten.
- Einddatum van de overeenkomst (artikel 5): De koppeling van de einddatum aan de leeftijd van het kind is explicieter gemaakt.
- Wijziging van prijzen (artikel 11): De voorwaarden zijn aangepast om aan te sluiten bij de praktijk. Ook mag de prijs maximaal één keer per kalenderjaar worden aangepast.
De volledige tekst van de nieuwe Algemene Voorwaarden 2025 vind je hier.
De brancheorganisatie heeft aangegeven dat kinderopvangorganisaties deze voorwaarden uiterlijk per 1 maart 2025 moeten invoeren en van toepassing mogen zijn op nieuwe, maar ook bestaande contracten.
Wat gebeurt er als ik niet akkoord ga met de nieuwe algemene voorwaarden van de brancheorganisatie?In dat geval zullen de branchevoorwaarden van 2017 blijven gelden. Dit heeft verder geen gevolgen voor de opvang van jouw kind. Echter, de nieuwe voorwaarden zijn in het voordeel van de ouders aangepast. Om van de voordelen te kunnen profiteren, is het noodzakelijk om formeel akkoord te gaan.