Nieuws

20 jaar de wereld ontdekken!

01 mei 2020

Columbus Junior is vandaag jarig, wij vieren namelijk op 1 mei 2020 ons 20-jarig bestaan!

Lustrum vieren in coronatijd

Ons plan lag al klaar: vanaf onze verjaardag op 1 mei wilden we volop activiteiten ondernemen met de kinderen, ouders/verzorgers en onze medewerkers. De zomerfeesten die elk jaar het startsein geven voor de zomervakantie, zouden een uitgebreid feest voor de kinderen worden. Ook een groot personeelsfeest zat in de planning. Dit gaat door het coronavirus, en de maatregelen die daarbij horen, niet door. Voorlopig vieren we ons lustrum op een andere manier!

Vorige week hebben alle kinderen post van ons ontvangen: een bloeiconfetti kaart met een loepje. Ook hebben de kinderen en collega’s die, net als Columbus Junior op 1 mei jarig zijn, een verjaardagscadeautje ontvangen.

Twee decennia kinderopvang bij Columbus Junior


Even terug naar 20 jaar geleden

Het jaar 2000: de kinderopvang ziet er compleet anders uit dan nu. De overheid bemoeit zich nog niet zoveel met de sector. De brancheverenigingen bepalen de kwaliteitseisen en het hangt van je werkgever af of en hoeveel van de kinderopvangkosten je vergoed krijgt. De kinderopvang is hierdoor voor een beperkt aantal werkende ouders een alternatief voor de oppas.

Hoe anders is het nu
We zijn geëvolueerd tot medeopvoeder die een stevig steentje bijdraagt aan de ontwikkeling van het jonge kind. Bijvoorbeeld in Enschede, waar wij samen met de gemeente en collega-kinderopvangaanbieders de Vroeg- en Voorschoolse Educatie van peuters hebben ontwikkeld tot een voorbeeld voor de rest van Nederland! Zo zorgen wij er samen voor dat ieder kind de kans krijgt om goed voorbereid aan de basisschool te beginnen.

De oprichting van Columbus Junior


2000 - 2011

Het oorspronkelijke Kindercentrum Columbus Junior was een kleinschalige kinderopvang in de regio Oldenzaal. De organisatie werd opgericht door Mirjam Kuiper vanuit haar idealisme om kinderen de wereld te laten ontdekken en een luisterend oor te geven. Mirjam spaarde in vijf jaar tijd een startkapitaal bij elkaar en op 1 mei 2000 werd Columbus Junior geboren.

Als eerste opende zij De Driemaster. De pedagogisch medewerkers kregen in die tijd nog handgeschreven loonstrookjes, ouders werden via een papieren heen-en-weerschriftje op de hoogte gehouden van het verloop van de opvangdag en de vaders van de kinderen waren haar klusjesmannen.

2011 - 2014

Het gaat goed met Columbus Junior tot in 2011 de eerste bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag komen. Net als veel andere kinderopvangorganisaties moet Columbus Junior een aantal keren ingrijpend reorganiseren. Eind 2014 is een faillissement onvermijdelijk.

2014 - 2020
Dit betekent niet het einde voor de opvangorganisatie. Columbus Junior maakt een doorstart met Sebastiaan Dekkers. Sebastiaan werkt op dat moment in de kinderopvang als oprichter en eigenaar van gastouderbureau 4Kids. Door de doorstart houden de 56  medewerkers hun baan.

In de vijf opvolgende jaren groeien wij door naar meer dan 50 vestigingen en 400 medewerkers en vangen we iedere week meer dan 3.500 kinderen op. Inmiddels zijn de vaders vervangen door een professionele facilitaire afdeling en vindt de verloning van medewerkers en communicatie met onze ouders/verzorgers volledig geautomatiseerd en digitaal plaats.

Onze kinderopvang na de coronacrisis

Na ze een hele tijd te hebben moeten missen, gaat op 11 mei onze kinderopvang gelukkig weer volledig open voor alle kinderen. We willen ons weer volledig richten op de kinderen en hun ontwikkeling. Kinderen de wereld laten ontdekken is tenslotte altijd het belangrijkste doel van Columbus Junior, jubileum of niet!

Onze toekomstvisie

In de huidige tijd verandert de kinderopvang nog steeds en daarmee ook Columbus Junior. Professionalisering, pedagogische ontwikkeling en het efficiënter inrichten van onze organisatie hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen.

Daarnaast hoort duurzaamheid volgens ons absoluut bij een zelfbewuste, toekomstbestendige kinderopvang. Zonder duurzaamheid is er geen toekomst voor volgende generaties op deze planeet, hoe goed we ze ook opvangen en ontwikkelen.

Daarom gaan wij onze organisatie op verschillende manieren duurzamer maken. Wij beseffen dat natuur en groen voor kinderen ontzettend belangrijk zijn: we gaan het bewustzijn van kinderen hiervoor stimuleren en ontwikkelen. Daarnaast streven we ernaar om over vijf jaar een energie-neutrale organisatie te zijn.

Verder willen wij de komende jaren klein blijven tussen de groten en groot tussen de kleintjes. Hoge pedagogische kwaliteit bieden, het persoonlijk contact met ouders, kinderen en medewerkers en professionalisering blijven het belangrijkst. Kortom: we willen een mens gedreven organisatie zijn en blijven.