Nieuws

Waarom is het werken met dagritme belangrijk?

29 november 2022

Sylvana (Pedagogisch Medewerker Krummel in Nijverdal) vertelt ons hier meer over…

Op alle vestigingen van Columbus Junior werken we dagelijks met een dagritme. We gebruiken bijvoorbeeld vaste thema’s, activiteiten, kringmomenten, voorleesboeken en spelmateriaal. 

Ik merk zelf dat een (dag)ritme heel erg belangrijk is voor kinderen. Niet alleen op mijn werk maar ook uit eigen ervaringen bij mij thuis. Kinderen hebben baat bij ritme en regelmaat. Dagritme zorgt voor herkenning, rust, reinheid en regelmaat. Zelf ben ik werkzaam op een 0-2-jarige groep (babygroep) en ook hier is het bieden van een dagritme aan de orde. Naarmate de kinderen ouder worden komt er steeds meer structuur in de dag en gaan ze mee in het algemene dagritme. Zo hebben we bijvoorbeeld vaste momenten dat we aan tafel gaan.

Wat biedt ritme?

We merken dat alle kinderen zich prettig voelen bij een vast ritme. Door vaste momenten te creëren gedurende de dag geven we alle kinderen aandacht en ontdekken we samen nieuwe dingen. Door de rust die gecreëerd wordt hebben ze meer de ruimte om dingen te ontdekken binnen bijvoorbeeld een bepaald thema of bij nieuw spelmateriaal. Hierbij blijft plezier maken natuurlijk het allerbelangrijkste!

Hoe ziet een dag er ongeveer uit bij ons? Voordat we de dag starten gaan we met zijn allen in de kring. Bij de kleintjes doen we dit aan tafel. We zingen ‘Goedemorgen allemaal’ en we verwelkomen iedereen. We hebben het over het thema waar we op dat moment mee werken. Dit doen we door er over te lezen of we doen een activiteit dat bij het thema hoort. Ook vieren we feestjes, verjaardagen, geboortes van broertje en zusje en bepreken we alledaagse dingen. We gebruiken stippen die de kinderen zelf kunnen pakken en waar ze op kunnen gaan zitten tijdens het kringmoment. Het boek dat we voorlezen staat centraal in de groep en wordt er elke keer bij gepakt. We lezen interactief voor om het verhaal zo levendig mogelijk te maken voor kinderen. 

Dagritmekaarten

Tijdens de dag maken we gebruik van dagritmekaarten. Zo is het voor kinderen duidelijk en helder wat er die dag in grote lijnen gaat gebeuren. De kinderen en leiding hebben het zich eigengemaakt en voelen zich hierdoor veilig. Natuurlijk wijken we ook weleens af van ons ‘vaste’ dagritme. Maar de grote leidraad is duidelijk (zie foto hieronder).

Vaste thema’s Uk en Puk

De thema’s die we gebruiken bepalen we door het Uk en PUK programma (onderdeel van onze voor- en vroegschoolse educatie). Uk & puk stimuleert de brede ontwikkeling van 0 tot 4-jarigen door actief spel. Het is een totaalprogramma voor baby’s, dreumesen, peuters en zeer geschikt voor het werken op onze kinderdagverblijven. De pop PUK is het speelkameraadje voor de kinderen. Bij Uk & PUK zijn tien thema’s ontwikkeld die aansluiten bij de belevingswereld van baby’s, dreumesen en peuters. Bij elk thema zijn activiteiten uitgewerkt voor de verschillende leeftijdsgroepen. Deze activiteiten kunnen we makkelijk inpassen in de dagelijkse praktijk.

Het kind centraal in een warme, veilige, uitdagende en gestructureerde omgeving. Elke dag is uniek met kinderen.

Groetjes, Sylvana