Nieuws

Sinterklaas is weer in Nederland! Zet jouw kind ook de schoen?

17 november 2022

Vanaf welke leeftijd mag jouw kind de schoen zetten? Hoe vaak zet jouw kind de schoen? Wij geven je graag wat tips en adviezen!

Sinterklaas is weer in Nederland, dit betekent dat veel kinderen weer de schoen mogen zetten. Het zetten van de schoen is een ritueel dat van gezin tot gezin varieert. In de meeste gevallen wordt de schoen bij de openhaard geplaatst en doen de kinderen er een wortel voor het paard of een tekening voor sinterklaas in. Dan wordt er een sinterklaasliedje gezongen en is het tijd om naar bed te gaan. De volgende ochtend wordt er met spanning gekeken of sinterklaas is geweest, of de piet er een rommeltje van heeft gemaakt en/of er wat in de schoen zit

Vanaf welke leeftijd begin je met de schoen zetten?

Als baby krijgt je kind waarschijnlijk niet veel mee van het sinterklaasfeest. Ongeveer bij twee jaar wordt het feest beter begrepen. Je kunt ervoor kiezen om vanaf deze leeftijd te beginnen met het zetten van de schoen. Maar ieder kind is anders en is er op een ander moment aan toe. Als ouder is het belangrijk om te kijken naar wat bij jouw kind past en vanaf dan te beginnen. 

Hoe vaak zet je de schoen? 

Als ouder zul je in deze tijd vaak de vraag krijgen “Mag ik vanavond mijn schoen zetten?”. Maar hoe vaak kan je het beste je kind een schoen laten zetten? 

Sommige kinderen mogen de schoen één of twee keer per week zetten, andere kinderen doen dit misschien vaker of juist minder vaak. Je bent, als ouder, zelf verantwoordelijk voor het aantal keer dat je kind zijn schoen mag zetten. Let er wel op dat het niet te druk wordt voor je kind. 

Veel kinderen vinden het idee van de schoen zetten erg spannend, waardoor ze er ’s nachts niet goed van kunnen slapen. Zorg er dan voor dat het voor je kind duidelijk is, wanneer hij de schoen mag zetten. Dit kun je doen via een schoenzetkalender of door te zeggen dat hij de schoen bijvoorbeeld alleen in het weekend mag zetten. 

Wanneer je kind Sinterklaas niet spannend vindt, kan je er als ouder ook voor kiezen om je kind zo vaak als hij wil, zijn schoen te laten zetten. Stop er dan niet elke avond een cadeautje in. Op deze manier blijft het elke ochtend een verrassing of de sint is geweest. 

Ons advies voor het zetten of vullen van de schoen is één of twee keer per week.  Op deze manier blijft het zowel voor ouder als kind leuk en raakt het kind niet overladen met cadeaus.

Schoencadeau ideeën

Vriendjes of vriendinnetjes van je kind ontvangen misschien duurdere of grotere cadeaus, wat tot onvrede kan leiden bij je eigen kind. Laat je hierdoor niet meeslepen. Doe vooral wat bij jou, als ouder, goed voelt en mogelijk is. Om het voor iedere ouder gemakkelijker te maken, is het fijn om je kind niet te veel te verwennen. Voor een klein bedrag, kun je al hele leuke schoencadeaus halen. Een aantal ideeën op een rij:

  • Een klein spelletje.
  • Een knutselpakket.
  • Potloden, stiften of krijtjes.
  • Een lees- of prentenboekje.
  • Een pietenmuts of mijter.

Fijne Sinterklaas!