Nieuws

Tips van Sylvana: knutselen en kleuren met kinderen

13 oktober 2022

Wil jij graag knutselen en/of kleuren met je kind? Hoe pak je dit aan? Sylvana (Pedagogisch Medewerker bij Krummel in Nijverdal) geeft je een aantal tips!

TIP 1 | Bied activiteiten aan waar ze hun eigen invulling aan kunnen geven. Het is leuk om dit spelenderwijs te doen. Bijvoorbeeld wanneer er gesproken is over een bepaald onderwerp. Laten we het zwembad als voorbeeld nemen (zie foto). Wat gaat er allemaal mee naar het zwembad? Hier kunnen ze samen over praten. Vraag ze naderhand om hun eigen zwembad te kleuren. Hoe zou het er volgens hen uit moeten zien?

TIP 2 | Wanneer je kinderen laat kleuren is het gaaf om dit te doen op een grote rol wit behangpapier. Scheur er een groot stuk vanaf en laat ze zelf hun eigen creativiteit op het papier zetten. Vaak komen er de mooiste dingen uit voort.

TIP 3 | Leg kleurtjes zoals wasco klaar en eventueel ook stickers en glitters. Dit laatste kan al op jonge leeftijd. Ook is het leuk om rondjes met verschillende kleuren verf op het papier te tekenen en te kijken wat ze er mee gaan doen. Voelen ze alleen of proberen ze er al echt iets van te maken?  

TIP 4 | Voor de hele kleintjes blijft het ontdekken van zichzelf, doormiddel van hun eigen spiegelbeeld een mooie activiteit. Zet ze voor een spiegel en kijk wat er gebeurt. Leuk om te zien!

Voor knutselen/kleuren is het belangrijkste dat kinderen hun creativiteit kwijt kunnen. Maar ook sociaal (het samen zijn en spelen met en naast andere kinderen), cognitief (het leren en ontdekken van dingen) en motorisch (steeds beter leren bewegen) is het heel belangrijk. Je stimuleert ze om zichzelf te ontwikkelen op heel veel vlakken.

Het belangrijkste is: denk niet te moeilijk en laat ze zelf ontdekken. Zelf ervaren en vooral zelf doen. 

Groetjes, Sylvana